Jdi na obsah Jdi na menu
 

Jablečná šťáva

Jak se dostane šťáva z jablka až do Vaší nádoby?

Na samém začátku je to strom, na kterém jablka vyrostou. Až nastane jejich čas, tak právě ty, které pouze svojí velikostí a nebo tvarem neodpovídají nárokům na jablka první jakosti, přejdou na účel jablečných šťáv. Všechna sklízená jablka se trhají. Pro výrobu jablečných šťáv jsou jablka vybraná bez kazů, listí a malých větviček, které se při sklizni dostanou do beden. Před drcením jsou jablka opláchnuta proudem vody a zbavena tak všech drobných nedostatků na čistotě. Dále jablka projdou již zmíněným drcením, o které se stará nerezový nůž, který z 35 Kg jablek nastrouhá plný lisovací koš. V lisovacím koši je tzv. filtrační vložka, nebo-li pytel, který zabraňuje unikání větších částí jablek do vylisované šťávy. Když se koš naplní, nahoře se uzavře lisovací deskou. Hydraulická pístnice potom zvedá celý koš proti lisovacím deskám, čímž dochází k vytékání ovocné šťávy. Čím menší silou lisujeme, tím teče šťáva čirejší, ale i chuťově slabší, proto se šťáva z jednoho celého lisu dává do jedné nádoby, aby chuť moštu byla vyrovnaná. Šťáva se z lisu do potravinářské nádoby dostává přes jemné sítko, kde jsou ještě zachyceny nedostatky funkce filtrační vložky. Z této nádoby ( malé bečky ) se mošt čepuje do Vašich PET lahví.




 

 
 

 


Poslední fotografie


Statistiky

Online: 1
Celkem: 4279
Měsíc: 191
Den: 5